Sır Malzemeleri
Bazı sır malzemeleri, diğerlerine göre daha fazla çukurcuk oluşumuna neden olabilir. Buna örnek olarak rutil minerali verilebilir. Rutil, sırlara ilginç ve çeşitli renkler kazandırmak için eklenir.
Rutil içeren bir sır, güzel görünen kristal desenleri, çizgiler ve benekler içerebilir. Ancak aynı zamanda çukurcuk oluşma ihtimalini de artırabilir. Çukurcuk oluşumunu artırabilen diğer sır malzemeleri ise çinko, stronsiyum karbonat ve bazı sır bağlayıcılarıdır.
Çözüm:
Kendiniz sır hazırlıyorsanız, malzemeleri değiştirerek bir fark olup olmadığını görebilirsiniz. Ancak hazır karışımlı sırlar satın alıyorsanız, alternatif bir seçenek kullanmayı düşünebilirsiniz.
Sır Viskozitesi ve Yüzey Gerilimi
Bazı sırlar diğerlerinden daha viskozidir. Viskoz bir sır, fırınlama programı sırasında erimiş olsa bile fazla akmayan veya akışkan olmayan bir sırdır.
Viskoz sır akmadığı veya fazla hareket etmediği için, sır fırınlama sırasında oluşabilecek çukurcukları kapatmakta daha zorlanacaktır. Yüksek alumina içeriği veya zirkon gibi malzemelerin varlığı sırrı daha katı hale getirebilir.
Diğer bir konu da sır yüzey gerilimidir. Bazı sırlar erimiş durumda olduğunda daha yüksek yüzey gerilimine sahiptir. Bu, kabarcıkların sır yüzeyini kırmasını zorlaştırabilir. Kabarcıklar sırdan içeri giremeyebilir veya yüzeyi kırabilirler, ancak geride kalan çukurcukların gelişim sıranda kaynaşması için yeterli zaman kalmaz.
Çözüm:
Viskozite ve yüzey gerilimi birbirine bağlı değildir. Kalın sırların mutlaka yüksek yüzey gerilimi olması gerekmez, bunun tersi de doğru değildir.
Ancak, sırı birkaç şekilde ayarlayarak viskoziteyi ve yüzey gerilimini azaltmak mümkündür:
Sırdaki alumina silikat miktarını azaltın. Kil, alumina silikatın bir formudur. Sıra eklenerek bisküvinin kaymasını önlemek için sertleştirilir. Ancak daha yüksek kil içeriğine sahip sır daha katı ve viskoz olacaktır.
Sıra daha fazla akışkan ekleyerek, sırın sır fırınlama sırasında erimiş halde kalma süresini uzatacaktır. Bu, gazların dışarıya atılmasıyla yüzeyde oluşan çukurları onarması için daha fazla zaman kazandırır.
Sır Tutarlılığı
Sırınız çok kalın veya viskoz ise, bisküvi üzerinde iyi bir uygulama elde edemeyebilirsiniz. Çok kalın bir sır, bisküviye iyi yapışmış, düzgün bir tabaka oluşturma olasılığı daha düşüktür.
Sır uygulamada çok kalınsa, sır fırınlama öncesinde veya sırasında bisküviden dökülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, yukarıda belirtildiği gibi aşırı kalın bir sır tabakasında çukurcuk sorunları ile karşılaşma olasılığı daha yüksektir.
Çözümler:
Sıra sodyum silikat gibi az miktarda deflokulan ekleyin. Bu, sırrı suyla seyreltmeden inceltecek ve daha az viskoz hale getirecektir. Defloküle edilmiş bir sır bisküvi üzerine daha başarılı bir şekilde yapışacak ve çukurcuk oluşma olasılığı daha düşük olacaktır.