Stoneware Nedir?

Stoneware Nedir?

Stoneware Nedir?

 

 

 Stoneware için Eksiksiz Kılavuz

Eğer çömlek yapmaya başlıyorsanız ya da seramik yemek takımı satın almak istiyorsanız, muhtemelen 'stoneware' terimini duymuşsunuzdur.  Peki ama stoneware nedir ve onu kullanmanın avantajları nelerdir?  Bu husustaki bütün deneyimlerimizi ve bilgilerimizi sizlere aktarıyoruz.

 

“Stoneware” dayanıklı, gözeneksiz ve genellikle sağlam bir rustik çekiciliğe sahip olmasıyla bilinen belirli bir seramik türünü ifade eder.  Aynı zamanda stoneware çömleklerin yapıldığı bir kil türüne atıfta bulunmak için de kullanılır.  Aşçıların stoneware tabak ve tencerelerden, çömlekçilerin de stoneware çamur ve çömleklerden bahsettiğini duyacaksınız.

 

Stoneware işçiliği detaylı bir konudur. Bu yüzden makalemizde aşağıdaki alanlara derinlemesine dalacağız.

 Stoneware Yemek Takımları 

 

Tüm seramik eşyalar çamurdan yapılır.  Farklı türlerde seramik yemek takımları, fırın kapları ve çömlekler üreten farklı çamur türleri vardır. 

Seramik yapmak için kullanılan üç ana çamur türü aşağıdaki gibidir:

  1. Stoneware
  2. Toprak kaplar
  3. Porselen

Bu çamur türlerinin her biri, onları birbirinden ayıran farklı niteliklere sahiptir.

Stoneware çamurlar sert ve güçlüdür.  Seramik eşya yapıldığında, pişirilme sürecinden geçer.  Bu işlem, esasen çok yüksek sıcaklıklara ulaşan büyük bir fırında gerçekleşir.  Stoneware seramikler normalde 2192F (1200C) üzerindeki sıcaklıklarda fırınlanır.

Seramik eşyalar fırınlanırken çamur birçok fiziksel ve kimyasal değişimden geçer.  Çamuru, yemek takımı olarak kullanılabilecek kadar güçlü yapan da bu değişimlerdir. 

Stoneware çamurun geçirdiği değişimlerden biri vitrifikasyon adı verilen bir süreçtir.  Bu kelime kulağa karmaşık ve itici geliyor, ancak muhtemelen zaten aşina olduğunuz bir terimdir.  Seramiklerin 'vitröz' ve 'vitröz olmayan' olarak adlandırıldığını duymuş olabilirsiniz. 

 

Eğer daha önce "Vitröz" ve "Vitröz olmayan" terimlerini duymadıysanız size bunların ne olduğunu aktaralım...

 

"Vitröz" ve "Vitröz olmayan" Ne Anlama Gelir?

 

Çamur fırında pişirildiğinde, Çamur parçacıkları birçok değişikliğe uğrar.  Meydana gelen değişikliklerden biri parçacıklarının birbirine yaklaşmasıdır.  Buna ek olarak parçacıkların yüzeyi birbirine bağlanır. 

Bu 'sinterleme' olarak bilinir.  Sinterleme işlemi sırasında, parçacıklar birbirine yaklaştıkça çamur daha yoğun hale gelir.  Birbirine bağlanan parçacıklar, çamurun içinde fırın ve çömlek soğudukça sertleşecek bir matris veya yapının temelini oluşturmaya başlar.

Bu yapı, çamur pişirildikten sonra seramik eşyanın sert kalmasını sağlayan iskelete benzer.  Çamur parçacıkları birbirine bağlanmış olsa da, aralarında küçük boşluklar veya gözenekler vardır.  Bunları sert bir süngerin içerisindeki ufak gözenekler gibi düşünebilirsiniz.

 

Sıvı Cam

Tüm çamurlar, camın bir bileşeni olan ve kuvars olarak da bilinen silika adlı bir mineral içerir. Bazı çamur türleri diğerlerinden daha fazla silika içerir.

Çamur fırında pişirildiğinde silika erir ve sıvı hale gelir.  Erimiş haliyle silika, çamur parçacıkları arasındaki küçük boşluklara akar.  Silika çamur parçacıklarına etki ederek onların da akmasına (ya da erimesine) neden olur.  Böylece silika ve çamur parçacıkları birbirine karışmış bir malzeme oluşturur. 

Bu noktada, fırındaki çömlek oldukça yumuşak ve bükülebilirdir.  çamur bu şekillendirilebilir durumdayken kendini destekleyecek kadar güçlü olması gerekir.  Stoneware çamuru, deforme olmadan, bükülmeden veya erimiş bir su birikintisi içinde çökmeden fırında yumuşak ve şekillendirilebilir olabilmesi için yeterince güçlüdür.

Fırın ve çömlek soğuduğunda, birbirine karışmış erimiş cam tekrar katı hale gelir.  Bu da güçlü bir seramik gövde oluşturur.  Güçlü olmasının yanı sıra, çamur parçacıkları arasındaki boşluklar camla doldurulduğu için seramik eşya gözeneksizdir.  'Vitröz' terimi ile kastedilen budur.

 

Bazı çamur türlerinde, diğer türlere kıyasla daha fazla gözenek sıvı cam ile doldurulur.  Gözenekler ne kadar çok doldurulursa, nihai eser o kadar az gözenekli olacaktır. 

Stoneware genellikle yaklaşık %1-2'lik bir gözenekliliğe sahiptir.  Bu oran, eserlerin su geçirmez ve emici olmaması için yeterince düşüktür.  Cam ve çamurun birbirine karışmış sert karışımı da stoneware'i güçlü ve yontulmaya veya kırılmaya karşı dayanıklı hale getirir.

Bu nedenle seramik mutfak ve yemek takımı olarak iyi bir seçimdir çünkü sırlanmamış olsa bile yiyecek ve sıvıları emmez.

 

Stoneware'in Seramik Çamurundan Farkı Nedir?


Stoneware gibi, seramik çamuru da seramik malzeme haline gelmesi için fırında pişirilir.  Bununla birlikte, stoneware'den farklı olarak, seramik çamuru pişirildikten sonra hala oldukça gözeneklidir. 

Seramik çamuru bazen %5'ten fazla gözenekliliğe sahip çamur olarak tanımlanır, ancak bundan çok daha yüksek bir yüzde de olabilir.  

 

Bu, seramik ürünlerin su geçirmez olmadığı ve iyi sırlanmadığı sürece yiyecek ve içeceklerden sıvı emeceği anlamına gelir.  Gözenekli olduğu için, seramik ürünler aynı zamanda Stoneware'den daha güçsüzdür ve günlük kullanımda ufalanmaya ve kırılmaya karşı daha savunmasızdır.  

Seramik çamurlar Stoneware'den daha gözeneklidir çünkü toprak seramik çamuru vitrifiye olmak için gereken cam oluşturucu malzemeleri daha az içerir. 

seramik çamuru pişirildiğinde, bir miktar sıvı cam oluşturacak kadar yüksek bir sıcaklığa ulaşır.  Ancak, çamur parçacıkları arasındaki tüm boşlukları doldurmaya yetecek kadar erimiş cam yoktur.

Seramik çamurunun fırında eğilmeye, bükülmeye ve deforme olmaya başladığı nokta stoneware çamurdan çok daha öncedir.  Sonuç olarak, seramik çamurunun stoneware'e göre daha düşük sıcaklıklarda pişirilmesi gerekir. 

Stoneware çamuru daha fazla cam oluşturucu içeriğe sahiptir ve daha güçlüdür.  Bu nedenle, daha yüksek sıcaklıklarda pişirilebilir. Sonuç olarak, stoneware çamuru pişirildiğinde daha 'olgun' hale gelir ve daha tam vitrifiye olur.

 

Stoneware'in Porselenden Farkı Nedir?

Yukarıda bahsedilen diğer ana seramik eşya türü porselendir. Stoneware'ye benzer şekilde, porselen eserler güçlüdür ve gözeneksizdir. Porselen eserler genellikle %1'den daha az gözenekliliğe sahiptir.  Bazı porselenler ise tamamen vitrifiyedir ve tamamen gözeneksizdir. 

 

Porselen çömlekler genellikle neredeyse %0 gözenekliliğe sahip olduğu noktaya kadar fırınlanmayı tolere edebilir.  Bu seramik eşya çok güçlü ve dayanıklıdır, bu nedenle porselen çömlekçilik dışında her türlü amaç için kullanılır.  Örneğin, bazı porselen türleri dişçilikte ve eklem replasmanları için ameliyatlarda kullanılır.

Porselenin bu kadar güçlü olmasının nedenlerinden biri, benzer boyuttaki parçacıklardan oluşmasıdır.  Başka bir deyişle, porselen çamur gövdesi tutarlı ve homojendir.  Pişirildiğinde, gövdenin tüm parçaları eşit derecede vitrifiye olur. 

 

Buna karşın, Stoneware genellikle kum gibi farklı boyutlarda parçacıklar içerir.  Sonuç olarak, vitrifikasyon stoneware'de o kadar tutarlı değildir.  Mikroskobik düzeyde, çömleğin bazı bölgeleri diğerlerinden daha camsı ve daha güçlüdür.

 

Aslında, genellikle çömlek kilini %1'den daha az gözenekliliğe sahip olacak şekilde pişirmeye çalışırsanız, gücünü kaybedecek ve daha kırılgan ve kırılmaya karşı savunmasız hale gelecektir.

 

Stoneware ve Sırlama

Stoneware çok düşük gözenekliliğe sahip olduğundan, iyi ve doğru sıcaklıkta pişirilmiş olması koşuluyla, çömleklerin sırlanması gerekli değildir.  Sırsız çömlekler kullanılabilir ve yıkanabilir.

Bununla birlikte, emici olmamasına rağmen, çömlek dokusu genellikle dokunulduğunda biraz pürüzlüdür.  Dişli bir hissiyata sahip olabilir. 
Birçok farklı çömlek türü vardır ve bazıları diğerlerinden çok daha serttir.  Bununla birlikte, pürüzsüz stoneware bile, cam kadar pürüzsüz hissedilebilen sırsız porselenden daha fazla dişe sahiptir.  Sırsız pürüzsüz stoneware biraz, çok ince zımpara kağıdı gibi hissedilebilir. 

Çanak çömlek organik bir diş hissine sahip olduğundan, sırlanmadan kullanıldığında zamanla rengi solabilir.

 

Bu nedenle, genellikle, özellikle yiyecek ve içecekle doğrudan temas eden bölgelerde çömlek seramikler sırlanır. 

 

Seramik Sırları

Çok çeşitli seramik sır türleri vardır.  Parlak, mat, yarı saydam veya opak olabilirler.  Pişirildikçe çömlek üzerinde akacak ve güzel damlalar ve renk havuzları oluşturacak şekilde de tasarlanabilirler.  Ya da sır üzerinde oldukça durağan kalacak şekilde tasarlanarak cesur desenler veya renk blokları oluşturabilirler. 

Bunlar, stoneware çömleklerde kullanılan farklı sır türlerinden sadece birkaçıdır.  Bununla birlikte, çömlek sırlarının genellikle ortak bir özelliği, renklerinin oldukça organik ve toprak görünümlü olmasıdır. 

 

Yeşiller, kahverengiler, kırmızılar ve hatta maviler doğal, biraz rustik bir görünüme sahiptir. Bu durum, toprak seramiklerde kullanılan sırlarla tezat oluşturmaktadır.

Toprak çömlekler üzerindeki sırlar daha parlak renkli olabilir ve genellikle yüksek parlaklıkta ana renklerdir.  Her ne kadar bazı toprak çömlek sırları taş çömlek sırlarına benzeyecek şekilde tasarlanmış olsa da. 

Bunun nedeni kısmen taş ve toprak kapların pişirildiği sıcaklıkla ilgilidir.  Toprak seramikler düşük ateşlidir.  Bu, 1852-2109F (1011-1154C) gibi nispeten düşük sıcaklıklarda pişirildikleri anlamına gelir.  Toprak çanak çömlek sırlarındaki parlak renkler bu sıcaklıklardan kolayca kurtulabilir. 

 

Buna karşılık, stoneware parçalar orta ila yüksek ateş seramikleridir ve 2158 -2377 (1181-1303C) aralığında pişirilirler.  Parlak ana renkler, özellikle de ana kırmızı renkler bu sıcaklık aralığında iyi sonuç vermez.  Bu nedenle, stoneware sırları için renkler ana renklerden ziyade topraksı ve organik olma eğilimindedir.

 

Sırlama Süreci
Sır, çömleklere uygulanmadan önce, suda süspanse edilen silika ve alümina gibi bileşenlerin birleşiminden oluşur.

Bu sıvı, bisque fırınlanmış seramiklere uygulanır.  Genel olarak çömlekler iki aşamada pişirilir.  İlk aşama bisque ateşidir.  Bisque ateşi sırasında çömlek, çözünebilir ateşlenmemiş kilden sert çözünmez seramiğe dönüştürülür. 

Kil bisque pişirildikten sonra sır uygulanır. Çömlekçi daha küçük ölçekte çalışıyorsa, çömlek üzerine dökülebilir veya fırçalanabilir.

Ya da daha büyük miktarlarda çömlek yapılıyorsa, genellikle bisqueware sırın içine daldırılır. Sır uygulandıktan sonra, çanak çömlek sır pişirimi için ikinci kez fırına girer.

İkinci pişirim sırasında sırın içindeki malzemeler eriyerek camsı bir karışım haline gelir.  Fırın ve seramikler soğuduğunda sır tekrar katılaşır ve çömlek üzerinde cam bir kaplama oluşturur.

 

Sırlı Stoneware Vs Sırlı Toprak Eşya

 

Çömlekler sırlandığında, sırın alttaki seramik gövdeyle buluştuğu noktaya kil sır arayüzü denir. Sır, altta yatan kil gövdeye bağlanır.  Bu bağın gücü seramiğin yapımında kullanılan kilin türüne bağlıdır.

Yukarıda açıklandığı gibi toprak kil daha düşük sıcaklıklarda pişirilir ve pişirildiğinde kilin kendisi camsı veya erimiş hale gelmez. 

Toprak kil sırlandığında, sır çömlek yüzeyindeki pürüzlü dokuyu kavrar.  Kil ve sır arasındaki bağ, sırın kilin pürüzlü dokusuna kilitlenmesiyle oluşur.

Stoneware seramikler sırlandığında farklı bir şey olur.  Daha önce de belirtildiği gibi stoneware kil, fırınlama işlemi sırasında eriyen daha yüksek bir cam içeriğine sahiptir. 

Sır ateşi sırasında sır eridiğinde, erimiş sır kilin içindeki sıvı camla karışır.  Bu birbirine karışmış tabaka kil ve sır arasında çok güçlü bir bağ oluşturur. 

Stoneware sırları, toprak sırları gibi kilin yüzeyinde durmak yerine seramik eşyanın gövdesinin bir parçası haline gelir.  Bu nedenle, stoneware sırları mutfak ve yemek odasında günlük kullanımla ilişkili çarpma ve darbelere karşı güçlü ve dayanıklıdır.

 

Sırlı Stoneware ve Sırlı Porselen
Bunu söyledikten sonra, kil ve sır arasındaki en güçlü bağın aslında sırla pişirilmiş porselen tarafından oluşturulduğunu belirtmek gerekir.  Porselen sırla pişirildiğinde, bu karışım kil ve sır boyunca daha derinlere yayılır ve arayüz daha geniş ve daha eksiksiz olur. 

Bunun aksine, stoneware kil pişirildiğinde, kil ve sır arasında bir miktar bütünleşme gerçekleşir.  Bununla birlikte, alttaki kil gövde ile uygulanan sır arasında hala bir miktar gerilim vardır.

 

Bu olası gerilim nedeniyle, stoneware için kullanılan sırların altta yatan kil ile uyumlu olması önemlidir.  Bazı sır ve kil kombinasyonları birlikte iyi sonuç verir.  Diğerleri ise birbirine uymaz.  Bu, kil sır 'uyumu' olarak bilinir. 

Eğer bir sır, belirli bir tipteki seramik kiline uymazsa, pişmiş seramikte kusurlar ortaya çıkacaktır.  Yaygın bir kusur, çanak çömlek fırından çıkarıldıktan sonra sırın çok ince çatlaklar oluşturduğu 'çatlama'dır. 

 

Çömleğiniz fırından çıkarıldığında çınlama sesi çıkarıyorsa bunun olduğunu anlarsınız.  Belirli bir stoneware çamuruna uygun bir sır bulmak bazen deneme yanılma meselesidir.

Etiketler: Stoneware nedir
Eylül 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR