Raku Sır Pişirme Derecesi Nedir?

Raku Sır Pişirme Derecesi Nedir?

Önerilen Raku Pişirme Sıcaklığı Nedir?

 

 

Sanatın Dokusunu Belirleyen Detay: RAKU SIRLARI!

Raku pişirimi genellikle seramiklerinizi sırlamak veya bitirmek için düşük ateşte hızlı bir yöntem olarak tanımlanır.  Ancak raku pişirmeyi düşünüyorsanız, önerilen raku pişirme sıcaklığının tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekiyor.  Raku pişirme sıcaklığı bağlamında 'düşük ateş' ne anlama gelir?

 

Raku çömlekleri genellikle 1852F veya 1011C civarında olan 06 cone'de pişirilir.  Ancak bazen çömlekçiler 1461F (794C) gibi düşük sıcaklıklarda raku pişirimi yaparlar ki bu da cone 016 civarındadır.  Bu, pişirdiğiniz sırlara, uygulanan raku tekniğine ve kullanılan fırına bağlıdır.

 

Şimdi eserlerinizi raku ateşinde pişirmek için doğru sıcaklığı seçmeye daha yakından bakalım...

 Raku Pişirme Sıcaklığı 

Muhtemelen raku için en yaygın pişirme sıcaklığı 1852F veya 1010C civarındadır.  Bunun nedenlerinden biri, pek çok sırın bu sıcaklıkta olgunlaşmasıdır. 

Etrafınıza sorarsanız, farklı çömlekçilerin oldukça farklı sıcaklıklarda raku pişirimi yaptığını göreceksiniz.  Bu sıcaklıklar 1461F (794C) veya koni 016 ile 1852F (1010C) veya koni 06 arasında değişiyor.

 

Bu farklılığın nedenini merak ediyor olabilirsiniz.  Öyleyse.... oyundaki bazı değişkenlere bir göz atalım

 Raku Pişirme Sıcaklığınızı Etkileyen Faktörler 

Kullanılacak doğru raku pişirme sıcaklığını etkileyen birkaç faktör vardır.  İşte bu faktörlerden bazıları:

 

- Kullandığınız Sır
Raku çömlek yapımına yeni başlıyorsanız, önce ticari olarak üretilen bir raku sırını denemek isteyebilirsiniz.  Mağazadan satın aldığınız bir raku sırıyla elde ettiğiniz sonuçlar her seferinde farklılık gösterir.  Bu rakunun doğasında var. 

 

- Ticari Olarak Üretilen Sırlar
Bununla birlikte, hazır bir sır ile en azından sırın performansı denenmiş ve test edilmiştir.  Raku çömlekçiliğinde öngörülemeyen çok şey vardır.  Bu nedenle, en azından başlangıçta stabil bir sır kullanmak istemek anlaşılabilir bir durumdur.

 

Tavsiye edilen hedef sıcaklığı kabın arkasında bulabilirsiniz.  Ticari olarak üretilen raku sırlarında sıcaklık, sırın türüne bağlı olarak genellikle 1850-1915F (1010-1045C) arasında değişir.  Bu, yaklaşık 06 / 05 konisine eşdeğerdir.

Ancak, özel olarak üretilmiş raku sırlarını kullanmakla sınırlı değilsiniz.  Diğer düşük ateş sırlarını da deneyebilirsiniz.

Raku pişirimi bir glost pişirim sürecidir. Glost pişirimi, endüstriyel çömlek üretiminden gelen bir terimdir.

 

Glost pişiriminde, sır pişirim sıcaklığı bisküvi pişirim sıcaklığından daha düşüktür.  Glost fişiriminin amacı kili olgunlaştırmak yerine sırı eritmektir.  Raku fırınındaki sıcaklığın sırı eritecek kadar yüksek olması koşuluyla, doğru yoldasınız demektir.

 

Bir noktada, kendi raku sırlarınızı yapmayı denemeye başlamak isteyebilirsiniz.  Öyleyse okumaya devam edin....

 Kendi Raku Sırınızı Yapmak 

Kendi raku sırınızı yapıyorsanız, fırınlama sıcaklığını denemeniz gerekebilir.  İnternette dolaşan pek çok farklı raku sır tarifi var ve bunların çoğunda önerilen bir pişirme sıcaklığı yok. 

Stephen Murfitt'in yazdığı "The Glaze Book" gibi bir sır kitabına başvurursanız, çok sayıda raku sır tarifi bulabilirsiniz.  Ve yararlı bir şekilde, her bir tarif için önerilen bir pişirme sıcaklığı aralığı ekler.

 

Farklı Raku Pişirme Teknikleri
Çok sayıda farklı raku tekniği vardır ve çömlekçiler her biri için farklı pişirme sıcaklıklarına sahip olma eğilimindedir. 

 

At Kılı Raku için Pişirme Sıcaklığı:
Çömlekçiler at kılı raku yaparken genellikle daha düşük bir raku pişirme sıcaklığına sahip olurlar.  Bunun birkaç nedeni vardır.

 

Birincisi, at kılı raku ile çömleği fırından çıkarır ve at kılını uygularsınız.  Sıcak bir indirgeme odasına giren çoğu normal rakunun aksine, at kılı rakusu açık havada soğur. 

Bu da çömleğin termal şok nedeniyle çatlama olasılığını artırır.  Çömleklerinizi yaklaşık 1025F (550C) sıcaklığa kadar pişirirseniz bu, kılı yakacak kadar sıcaktır.  Ancak bu sıcaklık, tencerelerin çatlamaya karşı en savunmasız olduğu kuvars inversiyon sıcaklığının hemen altındadır. 

Bununla birlikte, at kılı rakusunu daha düşük sıcaklıkta yapmanın tek nedeni daha yüksek çatlama insidansı değildir.  At kılını çok sıcak bir tencereye koyarsanız, kıl tencereye yapışmadan önce yanar.

Yaklaşık 1400F'ye (761C) kadar olan sıcaklıklar at kılının yapışması için yeterince düşük olmalıdır.  Bu yaklaşık olarak koni 017'dir. 

 

Çıplak Raku için Pişirme Sıcaklığı:
Çıplak raku, bisque çömlek üzerine kalın bir astarın boyandığı bir işlemdir.  Astar fırında kuruduğunda çatlar.  Çömleğin bazı bölgeleri kalan astar tarafından korunur.  Ve astarın çatladığı bazı alanlar açığa çıkar.  Bu bir indirgeme odasına konulduğunda, çömleğin açıkta kalan kısımları karbonlaşma yoluyla kararır.

Normalde astarın büzülmesi ve çatlaması için koni 015 civarında bir sıcaklık yeterlidir.  Dolayısıyla çıplak raku için tipik raku pişirme sıcaklığı 1450F (787C) civarındadır.

 

Bakır Mat Raku için Pişirme Sıcaklığı:
Bakır mat raku yapmayı öğrendiğimde, bana en iyi hedef sıcaklığın 1922F (1050C) civarında olduğu söylendi. Ben de çalışkan bir öğrenci gibi bu kılavuza sadık kaldım.  Ancak o zamandan beri diğer çömlekçilerden farklı hedef sıcaklıklar önerdiklerini duydum.  Bazıları benim ateşlediğim sıcaklıktan çok daha düşüktü.  Bazıları ise bakır mat raku için maksimum sıcaklığın 1750F (954C) civarında olması gerektiğini savunuyor. 

Bundan bahsediyorum çünkü raku pişirimi öngörülemez, kişisel ve denemeye açıktır.  Benim için işe yarayan şey sizin için o kadar iyi olmayabilir.  Aklınızda bir raku pişirme sıcaklığı olması iyi olsa da, denemeye açık olmak da iyidir.

 

Raku Pişirme Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?
Ben de dahil olmak üzere pek çok çömlekçi raku fırınımın sıcaklığını izlemek için bir pirometre kullanır.  Bazı çömlekçiler sırın görünümüne güvenir.  Fırının bacasından bakarlar ve sırın neye benzediğini kontrol ederler.  Bir noktada sır kabaracak ve kaynayacaktır.  Sonra olgunlaşmaya başladığında durulacak ve parlak ıslak bir görünüm alacaktır.

Raku yaparken fırınımın içini bu kadar net görmemin mümkün olmadığını söylemeliyim.  Fırın gözlüğüyle bile fırının bacası, içine bakamayacağım kadar çok ısı yayıyor.  Bu yüzden pirometreme güveniyorum ve bana iyi hizmet ediyor. 

 Son Düşünceler 

 

Raku, genel anlamda 1823F (995C) civarında bir hedef sıcaklığa sahip olan bir düşük ateş sürecidir.  Ancak umarım bu makale doğru ya da yanlış bir raku pişirme sıcaklığı olmadığını göstermiştir.  Belirli bir zamanda pişirilecek en iyi sıcaklığı etkileyen farklı faktörler vardır.  Steve Branfman 'Raku, A Practical Approach' adlı harika kitabında şöyle diyor: “Rakunun farklı insanlar için farklı şeyler olduğunu söylemek bir klişe olabilir, ama doğrudur”.  Bence bu düşünce raku yolculuğunuzda aklınızda bulundurmanız gereken iyi bir düşünce.

Etiketler: raku sırı kaç derecede pişirilmelidir
Eylül 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR