Kendi Raku Sırınızı Yapmak
Kendi raku sırınızı yapıyorsanız, fırınlama sıcaklığını denemeniz gerekebilir. İnternette dolaşan pek çok farklı raku sır tarifi var ve bunların çoğunda önerilen bir pişirme sıcaklığı yok.
Stephen Murfitt'in yazdığı "The Glaze Book" gibi bir sır kitabına başvurursanız, çok sayıda raku sır tarifi bulabilirsiniz. Ve yararlı bir şekilde, her bir tarif için önerilen bir pişirme sıcaklığı aralığı ekler.
Farklı Raku Pişirme Teknikleri
Çok sayıda farklı raku tekniği vardır ve çömlekçiler her biri için farklı pişirme sıcaklıklarına sahip olma eğilimindedir.
At Kılı Raku için Pişirme Sıcaklığı:
Çömlekçiler at kılı raku yaparken genellikle daha düşük bir raku pişirme sıcaklığına sahip olurlar. Bunun birkaç nedeni vardır.
Birincisi, at kılı raku ile çömleği fırından çıkarır ve at kılını uygularsınız. Sıcak bir indirgeme odasına giren çoğu normal rakunun aksine, at kılı rakusu açık havada soğur.
Bu da çömleğin termal şok nedeniyle çatlama olasılığını artırır. Çömleklerinizi yaklaşık 1025F (550C) sıcaklığa kadar pişirirseniz bu, kılı yakacak kadar sıcaktır. Ancak bu sıcaklık, tencerelerin çatlamaya karşı en savunmasız olduğu kuvars inversiyon sıcaklığının hemen altındadır.
Bununla birlikte, at kılı rakusunu daha düşük sıcaklıkta yapmanın tek nedeni daha yüksek çatlama insidansı değildir. At kılını çok sıcak bir tencereye koyarsanız, kıl tencereye yapışmadan önce yanar.
Yaklaşık 1400F'ye (761C) kadar olan sıcaklıklar at kılının yapışması için yeterince düşük olmalıdır. Bu yaklaşık olarak koni 017'dir.
Çıplak Raku için Pişirme Sıcaklığı:
Çıplak raku, bisque çömlek üzerine kalın bir astarın boyandığı bir işlemdir. Astar fırında kuruduğunda çatlar. Çömleğin bazı bölgeleri kalan astar tarafından korunur. Ve astarın çatladığı bazı alanlar açığa çıkar. Bu bir indirgeme odasına konulduğunda, çömleğin açıkta kalan kısımları karbonlaşma yoluyla kararır.
Normalde astarın büzülmesi ve çatlaması için koni 015 civarında bir sıcaklık yeterlidir. Dolayısıyla çıplak raku için tipik raku pişirme sıcaklığı 1450F (787C) civarındadır.
Bakır Mat Raku için Pişirme Sıcaklığı:
Bakır mat raku yapmayı öğrendiğimde, bana en iyi hedef sıcaklığın 1922F (1050C) civarında olduğu söylendi. Ben de çalışkan bir öğrenci gibi bu kılavuza sadık kaldım. Ancak o zamandan beri diğer çömlekçilerden farklı hedef sıcaklıklar önerdiklerini duydum. Bazıları benim ateşlediğim sıcaklıktan çok daha düşüktü. Bazıları ise bakır mat raku için maksimum sıcaklığın 1750F (954C) civarında olması gerektiğini savunuyor.
Bundan bahsediyorum çünkü raku pişirimi öngörülemez, kişisel ve denemeye açıktır. Benim için işe yarayan şey sizin için o kadar iyi olmayabilir. Aklınızda bir raku pişirme sıcaklığı olması iyi olsa da, denemeye açık olmak da iyidir.
Raku Pişirme Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?
Ben de dahil olmak üzere pek çok çömlekçi raku fırınımın sıcaklığını izlemek için bir pirometre kullanır. Bazı çömlekçiler sırın görünümüne güvenir. Fırının bacasından bakarlar ve sırın neye benzediğini kontrol ederler. Bir noktada sır kabaracak ve kaynayacaktır. Sonra olgunlaşmaya başladığında durulacak ve parlak ıslak bir görünüm alacaktır.
Raku yaparken fırınımın içini bu kadar net görmemin mümkün olmadığını söylemeliyim. Fırın gözlüğüyle bile fırının bacası, içine bakamayacağım kadar çok ısı yayıyor. Bu yüzden pirometreme güveniyorum ve bana iyi hizmet ediyor.