Seramik Çamuru Nasıl Bozulmaz?

Seramik Çamuru Nasıl Bozulmaz?

Kilin Son Kullanma Tarihi Yoktur!

Eğer bir kil aldıysanız, muhtemelen kilin bozulup bozulmayacağını ve bir son kullanma tarihinin olup olmadığını düşünüyorsunuzdur.

 

İyi haber şu ki;

 

Hayır, kil bozulmaz; aslında, iyi bir şekilde depolanırsa, süresiz olarak kullanılabilir. Kil zamanla sertleşebilir veya küflenebilir, ancak bunlar bir sorun değil, kolayca çözülür ve kil tekrar kullanılabilir hale getirilebilir.

Kilinizi İyi Durumda Tutmak İçin 5 İpucu

  1. Kilin Çok Fazla Kurumasına İzin Vermeyin

    Kullanılabilir Kilin su içeriği genellikle %20 civarındadır. Su, kil partiküllerinin içinde ve partiküller arasında bulunur. Kil partiküllerinin birbirleri üzerinde kaymasını sağlayan bu su, kilin şekillendirilebilir olmasını sağlar.

    Ancak, çamur hızla kurur. Plastik ambalajından çıkardığınızda hemen nem kaybetmeye başlar. Ambalaja sarılı olduğunda bile zamanla küçük bir miktar su kaybeder.

     

    Kuruma Sorununu Önleme İpuçları:

    • Kilinizi çift plastik torbaya koyun. Torbaları güvenli bir şekilde bağlayın ve torbaları kapatmadan önce torbadaki havayı mümkün olduğunca çıkarın. Ardından sarılı kili plastik bir depolama kutusuna koyun.
    • Kilinizi çok sıcak bir odada saklamamaya çalışın. Sıcak bir yerde saklamak, plastik torbaya konulmuş kilin bile su kaybetmesine ve sertleşmesine neden olabilir.
     

    Kurumuş Kil İçin Ne Yapmalı:

    • Kil torbasına biraz su serpip torbayı bağlayın. Kil ve su birlikte birkaç gün beklesin. Su miktarı konusunda çok bilimsel olmanıza gerek yoktur. Genelde Kilin ne kadar kuruduğuna bağlı olarak 10 kg kil için bir buçuk bardak su ekleriz.
    • Kil kesilebilecek kadar nemli ise, bir parça kesip ıslak bir temizlik beziyle sararız. Ardından kil ve nemli bezleri plastik bir torbaya koyar ve bir gece bekletiriz. Genellikle ertesi gün kil tekrar yumuşamış olur.
    • Kiliniz o kadar kurudu ki kesilemiyor mu? Kilinizi tamamen kuru hale getirip sonra tekrar su ile nemlendirebilirsiniz.
  2.  
  3. Kil Küflenmeye Eğilimlidir

    Bir kil torbası küfün çoğalabileceği mükemmel bir ortamdır. Kil, içerisinde organik maddeler içerir ve uygun koşullar altında küfler çoğalabilir. Kilin nemli tutulması, küflerin çoğalmasına olanak tanır.

    Ancak, kil torbanızı açtığınızda küfün büyüdüğünü fark ederseniz, bu kilin bozulduğu anlamına gelmez ve onu atmanız gerekmez. Kil üzerindeki küfle başa çıkmanın yolları vardır.

     

    Öneriler:

    • Küfün üzerini dilimleyip geri kalan kili kullanabilir veya küfü içine yoğurabilirsiniz.
    • Birçok seramikçi, kildeki bir miktar küfünün kili daha plastik ve işlenebilir hale getirdiğini söyler.
    • Alternatif olarak, kil torbasına biraz sirke eklemek de soruna yardımcı olabilir.
  4.  
  5. Donan Kil İçin Ne Yapmalı

    Belki kilinizi kışın soğuk olan bir depoda saklıyorsunuzdur. Veya atölyeniz bazen sıfırın altına ulaşabiliyor. Her iki durumda da, içinde su bulunduran kil donabilir.

    Normalde kil partikülleri güzel sıkı bir yapıda bir araya gelir. Ancak kil donduğunda; su, buz kristallerine dönüşür ve bu kil partiküllerini birbirinden ayırabilir.

    Sonuç olarak kiliniz çözüldüğünde biraz garip bir dokuya sahip olacaktır.

    Ayrıca, muhtemelen kilin ortasında büyük yarıklar oluştuğunu göreceksiniz.

    İyi haber şu ki; çömlek kil kötü görünse de, çözüldükten sonra tekrar kullanılabilir. Ancak kullanmadan önce iyice sıkıştırmanız gerekecektir.

    Kili Sıkıştırmak: Kilin içindeki büyük hava ceplerinden kurtulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca kil parçacıklarının yeniden hizalanmasına yardımcı olacak, böylece işlenebilirlik hissini yeniden verecektir.

  1. Kirlenmiş Kil İçin Ne Yapmalı

    Kilinizin ömrünü etkileyebilecek bir diğer konu da kilin kirlenmesidir. Genel olarak, kiliniz bir kil torbasında saklanıyorsa, atölyenizdeki kirle temas etmeyecektir.

    Ancak bazen kilinize bir şeyler bulaşabilir. Bir kez kullanılmış ve daha sonra bir geri kazanım kovasında saklanmış geri dönüştürülmüş kil kullanıyorsanız kilin kirlenme olasılığı daha yüksektir.

    Bir kil geri kazanım kovasına her türlü şey girebilir, bu özellikle bir okulda veya ortak bir atölyede kille çalışıyorsanız geçerlidir. Çömlekçilik aletlerinden kağıt havlulara ve lastik eldivenlere kadar her şey kazara geri kazanım kutusuna düşebilir.

    Çoğu zaman kilinizi sıkıştırırken, kilinize bir şey karışıp karışmadığını fark edersiniz. Ancak bazen saç ve kir parçaları gibi küçük kirleticiler fark edilmeyebilir.

    Genellikle bu bir sorun teşkil etmez. Çoğu zaman istenmeyen 'şeyler' çömleğiniz pişirilirken fırında yakılarak yok edilir.

    Ancak bazı kirleticiler sorunlara neden olmaktadır. Bu kirleticilerden biri de çömlek sıvasıdır.

     

    Alçı Neden Sorun Olur?

    Alçı, atölyede bulunması son derece faydalı bir şeydir. Kilinizi sıkıştırmak veya geri kazanmak istediğiniz çok ıslak kili kurutmak için iyi bir yüzey oluşturur. Ayrıca çömlek kalıpları yapmak için de çok kullanışlıdır.

    Alçıyla ilgili sorun, kırılgan ve ufalanabilir olması ve pulların kopup kil gövdenize düşebilmesidir.

    Kilinizdeki diğer kalıntıların aksine, alçı fırına girdiğinde kolayca yanıp yok olmaz.

    Kilinizdeki alçı tozu veya küçük alçı kırıntıları gibi çok küçük alçı izlerinin bir soruna yol açması pek olası değildir. Ancak, kilin içindeki küçük alçı parçaları bile sorunlara neden olabilir. Kiliniz alçı ile kirlenmişse olabilecek bazı şeyler şunlardır:

    • Çömlekler pişirilirken çatlayabilir.
    • Pişirme işlemi sırasında kilden parçalar kopabilir.
    • Kil alçının etrafında nemini çekerken çömleğin yüzeyinde beyaz lekeler oluşabilir.

    Çözümlerden biri, çömlek çalışma alanınızda alçı bulundurmamaktır. Alçı gerekli değildir. MDF gibi iyi çalışan başka emici yüzeyler de var.

    Bununla birlikte, alçının pek çok şey için, özellikle de kilin geri dönüşümü ve çömlek kalıpları yaparken faydalı olduğunu düşünüyoruz. Alçı konusunda dikkatli olmak ve herhangi bir bulaşma ihtimaline gözünüzü dört açmalısınız.

  1. Farklı Kil Türlerini Birbiri İle Karıştırmayın

    Genel olarak, farklı kil türlerini birbirinden ayrı tutmak iyi bir fikirdir.

    İlginç efektler yaratmak için, çalışmalarında farklı kil türlerini karıştıran çömlekçiler de vardır.

    Ancak, farklı kil türleri farklı özelliklere sahiptir. Kuruduklarında farklı oranlarda küçülürler ve pişirildiklerinde farklı davranırlar. Bazıları fırında çok fazla küçülür ve pişirildiklerinde farklı sıcaklıkları tolere edebilirler.

    Sonuç olarak, farklı kil türlerinin karıştırılması öngörülemeyen sonuçlar doğurabilir.

    Bu nedenle, genel olarak konuşmak gerekirse, farklı kil türlerini ayrı tutmak en iyisidir.

  2.  
  3. Çömlekçilik Kili Neden Bozulmadan Bu Kadar Uzun Süre Dayanır?

    Kil bize güzel, düzgün plastik torbalarda satıldığı için, bir gıda ürünü gibi bozulabileceğini düşünmek normaldir.

    Ticari olarak satılan kil; bir işleme tesisinde rafine edilmiş olsa da, kilin yapıldığı malzemenin büyük bir kısmı binlerce yıllıktır.

    Kil topraktan çıkarılır ve bir işleme tesisine taşınır. Tesiste öğütülür, saflaştırılır ve belirli türde kil türleri yapmak için ek bileşenler eklenir.

    Ancak, topraktan çıkarılan temel kil maddesi, uzun zaman içinde oluşan tortulardan oluşur.

    Çömlekçilik kili, uzun bir süre boyunca parçalanmış kayadır. Kaya, yağmur, mikroplar ve bitki örtüsünün büyümesiyle ayrışır. Sonuç olarak, daha küçük parçacıklara ayrılır.

    Kaya parçalandıkça, kayanın içindeki mineraller toprak, kum ve kil parçacıklarından oluşan bir karışıma dönüşür.

    Kil, silika içeren feldspatlar gibi silikat minerallerinden yapılır. Feldspatlar yer kabuğunda en yaygın olarak bulunan minerallerdir. Silikat yağmur ve diğer elementler tarafından aşındırıldığında, bazı bileşenler çözülür.

    Geriye alüminosilikatlar kalır ve topraktan çıkarılabilen kil parçacıklarını oluşturan da bu kalan tortulardır. Bu kil parçacıkları binlerce yıl boyunca erozyona ve ayrışmaya karşı hayatta kalmıştır.

    Kil parçacıklarını dönüştürecek şeylerden biri de bir fırında karşılaştıkları ısıdır. Ancak çömlekçilik çalışma alanınızdaki günlük koşullar, kil tabakalarını kalıcı bir şekilde değiştirecek veya zarar verecek kadar aşırı değildir.

     

    Özetlemek gerekirse;

    Çömlek kili sert bir maddeden yapılmıştır. Onunla ne yaparsanız yapın, yeniden canlandırılabilir.

    Kil güneşte kuruyabilir ya da kışın donabilir. Ya da küflü bir topak haline gelecek kadar uzun süre bırakılabilir. Ancak çömlek kili kalıcı olarak bozulmaz ve biraz özenle; tekrar işlenebilir hale getirilebilir.

Etiketler: Seramik çamuru bozulma belirtileri Seramik çamuru nasıl saklanır Seramik çamuru raf ömrü Seramik çamuru çatlama nedenleri 1050 derece seramik çamuru Seramik çamuru türleri Seramik çamuru fiyatları
Şubat 02, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR